Знаете ли, че...

Всеки уред, който изхвърляме на боклука замърсява околната среда и застрашава нашето здраве

      Във всеки монитор има от 1,4 до 3,6 кг. олово. Оловото е тежък метал, който има канцерогенно въздействие и може да причини сериозни здравословни проблеми натрупвайки се в бъбреците, черния дроб, белите дробове и в други органи в човешкото тяло.

      22% от употребата на желязо в света се използва специално в производствотона електрически уреди.

      Живакът е друг тежък метал с вредно въздействие върху околната среда. Попаднал в хранителната верига той лесно се акумулира в живите организми, и по този начин достига до човека, като причинява увреждане на мозъка и нервната система.

      Азбестът, който се използва при малките електронни уреди (тостери, ютии, кафемашини и др.) и електрическите нагреватели е канцерогенен и много вреден ако попадне в очите или при контакт с кожата.

      Батериите, които попадат на депо, рано или късно се разяждат и химическите им компоненти (олово, кадмий, живак, цинк, никел и др.) замърсяват подпочвените води, езера, реки и обработваеми земи. Една батерия съдържаща 1 гр. живак може да замърси 400 л. вода.

Знаете ли, че...

"24 часа": По 80 коли на ден се рециклират в базата на Макметал холдинг 04.06.2013 прочети повече Национален доклад за състоянието и опазването на околната среда в Република България 10.05.2013 прочети повече

Новини

Елтехресурс АД изпълни задълженията си за 2013г. 12.06.2014 прочети повече Нова наредба за определяне на реда за заплащане на продуктовата такса 06.01.2014 прочети повече Успешна кампания за събиране на стара техника в Трявна 21.11.2013 прочети повече